Страниц в теме:   < [1 2 3 4 5] >
[PFA] contribuţii PFA
Автор темы: Mara Cojocaru
Dan Ilioiu
Dan Ilioiu  Identity Verified
Румыния
Local time: 09:43
английский => румынский
+ ...
plata sanatate "de doua ori" Nov 30, 2007

Oameni buni, vad discutia asta pe forum-uri de ani de zile: "de ce sa platesc de doua ori la sanatate?".

Nu este vorba de a plati de doua ori! Legea spune ca se plateste un anumit procent din venituri. Daca veniturile sunt din 100 de surse, se aplica acel procent la fiecare venit. Sau la total. Nu inteleg de unde vine aceasta nedumerire.

La pensie este diferit. Legea spune ca trebuie sa iti contribui la fondul de pensii. Contributia minima este legata de salaiul minim.
... See more
Oameni buni, vad discutia asta pe forum-uri de ani de zile: "de ce sa platesc de doua ori la sanatate?".

Nu este vorba de a plati de doua ori! Legea spune ca se plateste un anumit procent din venituri. Daca veniturile sunt din 100 de surse, se aplica acel procent la fiecare venit. Sau la total. Nu inteleg de unde vine aceasta nedumerire.

La pensie este diferit. Legea spune ca trebuie sa iti contribui la fondul de pensii. Contributia minima este legata de salaiul minim. Daca esti angajat, inseamna ca ai un salariu cel putin egal cu cel minim si ca angajatorul iti retine acea contributie. Deci respecti legea. Asta este motivul pentru care nu mai au importanta celelalte venituri.

Of.
Collapse


 
S_G_C
S_G_C
Румыния
Local time: 09:43
английский => румынский
Raspuns Dec 1, 2007

Oameni buni, din ce vad, in fiecare oras e altfel... Cel putin, cu Casa de Asigurari Cluj, de care apartin, eu am avut niste aventuri de te doare capul...

Sunt angajata cu carte de munca la o firma din octombrie 2003. Pana acum, m-au plimbat pe drumuri dupa diverse acte, ca cica trebuie sa platesc contributie de sanatate pe anul 2002-2003, de cand am terminat facultatea si pana m-am angajat. Am facut doua drumuri la ei si de fiecare data mi-au spus ca am nevoie de alte acte. Ultima
... See more
Oameni buni, din ce vad, in fiecare oras e altfel... Cel putin, cu Casa de Asigurari Cluj, de care apartin, eu am avut niste aventuri de te doare capul...

Sunt angajata cu carte de munca la o firma din octombrie 2003. Pana acum, m-au plimbat pe drumuri dupa diverse acte, ca cica trebuie sa platesc contributie de sanatate pe anul 2002-2003, de cand am terminat facultatea si pana m-am angajat. Am facut doua drumuri la ei si de fiecare data mi-au spus ca am nevoie de alte acte. Ultima data a fost vorba de certificat de la Finante, cu veniturile impozabile pe ultimii 5 ani. Cand l-am obtinut si pe ala si m-am dus la ei a treia oara, au observat ca sunt si PFA, ca apare pe certificat. S-a schimbat modificarea si m-au trimis la alta camera, unde mi s-a spus ca nu mai trebuie sa platesc nicio contributie pe 2002-2003, legata de calitatea mea de angajat la o firma, ci ca trebuie sa pregatesc un dosar cu "n" acte, pentru inregistrarea si plata ca PFA. De mentionat ca, afara, pe perete, pe lista cu acte scria si "copie xerox dupa plicul in care ati primit declaratiile fiscale de la Finante".

V-am spus pe scurt ce si cum, pe lung ar mai fi trebuit sa includ si statul la cozile imense, nesimtirea functionarelor, care, daca le intrebai ceva, strigau la tine si te trimiteau sa citesti pe pereti sau sa le aduci tot felul de chestii despre care nu scria nicaieri (gen discheta), faptul ca nu cunosteau legea (intre timp si-au actualizat baza de date, tocmai pe cand listasem si eu 20 pagini de lege, sa am cu ce le da in cap), drumurile facute (nu sunt in Cluj pe moment, de fiecare data am platit 200 RON dus-intors, deci 600 RON pentru 3 drumuri, si nici acum nu s-a rezolvat)...

PFA sunt din februarie 2003.

Ah, si toata tevatura de mai sus, pentru ca desteapta mea de doctorita de familie s-a luat dupa bunicii mei, care i-au spus ca m-am mutat definitiv din Cluj (ceea ce nu e adevarat) si m-a scos de pe listele de pacienti cu de la sine putere, fara sa ma intrebe nimic. Mi-a spus asta cu zambetul pe buze, cand m-am dus si eu la ea, a doua oara in vreo 5 ani, sa cer un bilet de trimitere la analize.
Collapse


 
Ovidiu Martin Jurj
Ovidiu Martin Jurj
Румыния
Local time: 09:43
немецкий => румынский
+ ...
Iar Casa de Pensii Dec 4, 2007

Na, am fost iar la Casa de Pensii de aici din Constanţa cu toate cele ce mi le-au cerut, numai că acolo, după ce mi-au văzut deciziile de impunere finale pe anii 2003-2006 pe care mi le ceruseră, au zis că nu astea le trebuie, fiindcă alea vin acasă cu venitul net, iar lor le trebuie brutul. Deci habar nu au ce să-ţi ceară! Mi-a zis apoi doamna aia de acolo că trebuie săp merg la Ad. Financiară să cer decizii de impunere finale pe toţi anii de mai sus cu venitul brut. I-am zis c�... See more
Na, am fost iar la Casa de Pensii de aici din Constanţa cu toate cele ce mi le-au cerut, numai că acolo, după ce mi-au văzut deciziile de impunere finale pe anii 2003-2006 pe care mi le ceruseră, au zis că nu astea le trebuie, fiindcă alea vin acasă cu venitul net, iar lor le trebuie brutul. Deci habar nu au ce să-ţi ceară! Mi-a zis apoi doamna aia de acolo că trebuie săp merg la Ad. Financiară să cer decizii de impunere finale pe toţi anii de mai sus cu venitul brut. I-am zis că venitul brut e în Declaraţia 200, care oricum e semnată şi ştampilată de Ad. Financiară şi mi-a zis că da, crede că sunt bune declaraţiile alea pe toţi anii de mai sus. Noroc că locuiesc la maxim 10 minute pe jos de Casa de Pensii şi că, în ciuda lenei mele caracteristice, am actele ordonat sortate etc., aşa că m-am dus acasă după declaraţiile 200 şi m-am întors repede, că altfel mai pierdeam şi altă zi cu problema asta.

Mi-au făcut dosar şi mi-au zis că trebuie să plătesc şi din urmă, fiindcă aşa e cf. art. 21 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, care are următorul cuprins:

Art. 21. - (1) Contributia de asigurari sociale se datoreaza din momentul incadrarii in una dintre situatiile prevazute la art. 5 alin. (1) sau de la data incheierii contractului de asigurare sociala.

Iar art. 5 alin. (1) prevede că eşti asigurat obligatoriu, prin efectul legii, daă te aflii într-una din situaţiile menţionate în el, iar noi, traducătorii autorizaţi PFA, ne încadrăm la IV d):

"Art. 5. - (1) In sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca si functionarii publici;
II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la pct. I;
III. persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;
IV. persoanele care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) asociat unic, asociati, comanditari sau actionari;
b) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management;
c) membri ai asociatiei familiale;
d) persoane autorizate sa desfasoare activitati independente;
e) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
f) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;
V. persoanele care realizeaza prin cumul venituri brute pe an calendaristic, echivalente cu cel putin 3 salarii medii brute, si care se regasesc in doua sau mai multe situatii prevazute la pct. IV."

Mi-a explicat doamna de la pensii că nu mă poate băga pe contract, că ăla e facultativ, îl închei benevol şi doar dacă ai contract din ăsta benevol datorezi contribuţia de la data încheierii contractului, cf. art. 21 de mai sus. Dacă nu, cf. aceluiaşi articol de lege, plăteşti şi din urmă, fiindcă oricum erai obligat să te asiguri la ei şi asigurarea e cu declaraţie de asigurare, care e obligatorie şi nu e tot aia cu contractul de asigurare, care e facultativ, cum ziceam.

Cum în fiecare an am avut venit care depăşeşte plafonul lor de 3 salarii medii brute pe economie de la vremea aia, iacătă că m-a pus să plătesc şi din urmă toată contribuţia ce ar fi trebuit să o dau. Plus dobânzi şi majorări de întârziere, adică vreo 60 de milioane vechi şi ceva, asta în total. M-au sfătuit să-i plătesc pe toţi odată, că altfel o să se tot mărească datoria. Altfel, ar trebui să plătesc 92 RON pe lună, asta dacă nu depăşesc penultima zi lucrătoare a lunii respective, că altfel şi la ăştia se adaugă dobânzi şi majorări. Şi oricum trebuie întâi să plăteşti datoria veche, deci nu poţi plăti 92 RON pe luna în curs, că programul lor de calculator îi bagă automat la datoria veche. Datoria veche o poţi plăti în câte rate pofteşti, nu ai termen-limită pt. ea, dar până n-o plăteşti, nu poţi plăti la zi pe luna în curs, cum ziceam. Plus că dacă n-o plăteşti, se măreşte, dar asta e acuma, o las să se mai mărească, fiindcă acuma nu stau grozav cu banii, că e sezon mort la traducerile notariale, adică sunt comenzi mai puţine; câtă dreptate are zicala: "Iarna nu-i ca vara"! Plus că mai am de plătit şi la fisc diferenţa de impozit pe 2006, vreo 10 milioane vechi şi ceva, plus plăţi anticipate pe ultimul trimestru, plus că vin şi sărbătorile de iarnă şi vreau să fie fain, nu mă las fără bani în perioada asta, plus că o să fie concert Marduk pe 8 ianuarie - sper să nu-l anuleze şi pe ăsta, cum s-au anulat atâtea în ultima vreme, plus... plus... plus... Am nişte amici care mi-ar da cu împrumut din bani, dar doar o parte, că nu au nici ei atâta, dar oricum tot e ceva că vor să mă scoată din cacaua asta, chair dacă nu de tot. Jigodia de maică-mea mi-a zis că aşa-mi trebuie şi că ea nu are de gând să-mi dea bani împrumut - de pomană oricum nu se pune problema să îmi dea ceva, asta mi-ar lua şi ce am, nu să îmi dea ea ceva de la ea! Mi-a zis că dacă vreau împrumut, n-am decât să iau de la bancă, fiindcă ea nu-mi dă, mai bine ţine banii în bancă să facă dobândă, decât să îmi dea mie împrumut şi să nu câştige nimic din asta.

Nu prea văd care ar fi scofala dacă aş face împrumut la bancă, fiindcă datorie tot aş avea, doar că nu la Casa de Pensii, ci la bancă. Adică ar fi scofală dacă dobânda la bancă ar fi mai mică decât majorările care s-ar aduna, dar nu ştiu exact cum e şi tare nu prea cred că e aşa. Dar mă gândesc că dacă în 4 ani s-au adunat vreo 15 milioane vechi şi ceva asta ca majorări şi dobânzi, atunci până în vară n-au cum să se mai adune mai mult de vreo 5 milioane vechi, deci cred că e mai bine să plătesc treptat la Casa de Pensii direct, din ianuarie 2008 încolo, decât să mă mai complic cu luat bani de la bancă şi alte de astea. Dar m-aş bucura de orice sfat, că oricând prinde bine şi poate mai aflu ceva nou şi util.

[Bearbeitet am 2007-12-04 18:53]
Collapse


 
Bogdan Burghelea
Bogdan Burghelea  Identity Verified
Румыния
Local time: 09:43
английский => немецкий
+ ...
Alternativă Dec 4, 2007

Mihaela Marandis wrote:
Aşa că......nu putem face nimic decât să ne supunem legii


Ba nu! Putem să ne plîngem Curţii constituţionale şi să modificăm legea.


 
Bogdan Burghelea
Bogdan Burghelea  Identity Verified
Румыния
Local time: 09:43
английский => немецкий
+ ...
Părerea mea! Dec 4, 2007

Dan Ilioiu wrote:
Nu este vorba de a plati de doua ori! Legea spune ca se plateste un anumit procent din venituri. Daca veniturile sunt din 100 de surse, se aplica acel procent la fiecare venit. Sau la total. Nu inteleg de unde vine aceasta nedumerire.


Nu e vorba de o nedumerire, ci de o nemulţumire. Două, de fapt:
a) dacă contribui mai mult, simpla echitate spune că ar trebui să primesc mai mult, ceea ce nu e cazul în sistemul de sănătate românesc. Eventual mai dau o "atenţie", două, ca să nu mă măcelărească asistenta cînd îmi ia sînge şi alte orori de acest fel.
b) dacă tot dau banii ăştia din solidaritate socială, îi dau pentru cei care sînt slabi din punct de vedere social, nu ca Ministerul Sănătăţii să finanţeze mai ştiu eu ce prostii sau ca şefii caselor judeţene de sănătate să-şi cumpere maşini "Merţane" (vorba manelei).


 
S_G_C
S_G_C
Румыния
Local time: 09:43
английский => румынский
Casa de Pensii Dec 6, 2007

Ovidiu:

A fost musai sa te duci si la Casa de Pensii?

Io nici la aia de sanatate nu m-am mai dus, sa ma vada ei cand oi avea alti 200 RON pentru drum, plus banii de asigurare... Daca n-au vrut sa mi-i ia cand am vrut sa le dau, amu', voie buna...

La anul oricum o sa am 5 ani snur, so... Parca era o chestie cu ultimii 5 ani lucrati, ca e diferenta, daca ai sau n-ai intreruperi in ultimii 5 ani...


 
Ovidiu Martin Jurj
Ovidiu Martin Jurj
Румыния
Local time: 09:43
немецкий => румынский
+ ...
Da, e musai Casa de Pensii Dec 8, 2007

Serenity wrote:

Ovidiu:

A fost musai sa te duci si la Casa de Pensii?


Da, s-a dovedit că până la urmă e musai Casa de Pensii, cf. Legii nr. 19 / 2000. Chestia e că nu am ştiut asta de la bun început, fiindcă şi de la Ad. Financiară, şi de la fostul serviciu m-au păcălit. Adică Ad. Financiară, când am întrebat care sunt contribuţiile obligatorii de PFA, mi-au zis că doar Casa de Sănătate e obligatorie; deci de aia am ştiut de la început că e obligatorie şi la cât am tot umblat prin spitale, oricum am plătit-o, că altfel nu te internează, dacă nu le duci chitanţa şi copie xerox după ea cum că ai plătit Casa de Sănătate, adică te internează, dar te pun să plăteşti tot, şi cazare, şi masă, tot, dacă nu ai chitanţă de la Casa de Sănătate. Cât despre fostul serviciu, după ce am demisionat, mi-au dat cartea de muncă şi când am întrebat ce trebuie să fac eu cu ea, mi-au zis că dacă mă angajez, să o duc la noul angajator, iar dacă nu, să o ţin acasă până m-oi angaja iarăşi, iar dacă vreau pensie de la stat, să o duc la Casa de Pensii, dar nu e obligatoriu, aşa mi-au zis cei de la personal de la fostul loc de muncă. Numai că la Casa de Pensii mi-au zis că ar fi trebuit să le duc cartea de muncă imediat; de altfel şi acuma mi-au reţinut-o, i-au găurit coperta din faţă şi au băgat-o şi pe ea la dosarul cu şină şi rămâne la ei. Deci asta e, Casa de Pensii e obligatorie, dar tace ca nu mai zic ce animal în cucuruz şi nu te anunţă nimic despre asta; cine ştie câte cincinale or lăsa să se adune, ca să faci datorie cât mai mare şi poate abia după aia te anunţă. Eu în toţi anii ăştia, din 2003 de când am demisionat de la fostul serviciu, nu am primit niciun fel de înştiinţare de la Casa de Pensii că ar trebui să le dau vreun leu. Ad. Financiară îţi trimite decizie de impunere, Casa de Sănătate trimite şi ea o decizie de impunere în care te anunţă ce rămăşiţe mai ai de plătit etc., deci ştii ce ai de dat, în timp ce la Casa de Pensii habar n-ai ce şi cum. Abia când te duci la ei ajungi să aflii, fiindcă îţi scot nişte foi la imprimantă cu lunile de când trebuie să dai şi pe fiecare lună cât e contribuţia, cât sunt majorările etc. şi la sfârşit totalul şi abia după ce plăteştidatoria toată, după aia plăteşti 92 RON pe lună şi tot aşa, te duci tu din proprie iniţiativă şi plăteşti, că i-am întrebat şi au zis că acasă ei nu îţi trimit nicio hârţoagă. Mie asta mi se pare anormal, adică să nu te anunţe în scris cât ai de plată.

[Bearbeitet am 2007-12-08 00:22]


 
Oana Duta
Oana Duta  Identity Verified
Local time: 09:43
английский => румынский
+ ...
întrebare pentru Ovidiu Dec 8, 2007

Voiam să te întreb dacă atunci când te înregistrezi la Casa de Pensii plăteşti din urmă, adică se calculează de la data de la care ţi s-a emis Certificatul fiscal? M-a rugat o colegă să mă interesez, ea are certificatul fiscal de aproximativ un an, dinaintea mea, dar n-a fost nici la Casa de Pensii, nici la Sănătate, iar eu m-am înregistrat la ambele cu maxim o lună după ce am avut certificatul fiscal aşa că nu am avut ce plăti din urmă. Ce se poate întâmpla cu persoana ... See more
Voiam să te întreb dacă atunci când te înregistrezi la Casa de Pensii plăteşti din urmă, adică se calculează de la data de la care ţi s-a emis Certificatul fiscal? M-a rugat o colegă să mă interesez, ea are certificatul fiscal de aproximativ un an, dinaintea mea, dar n-a fost nici la Casa de Pensii, nici la Sănătate, iar eu m-am înregistrat la ambele cu maxim o lună după ce am avut certificatul fiscal aşa că nu am avut ce plăti din urmă. Ce se poate întâmpla cu persoana care funcţionează în mod legal, emite facturi, plăteşte impozit, dar nimic la Sănătate şi la Pensii? Eu i-am spus că presupun că la un eventual control va trebui să plătească din urmă, plus penalităţi, ştie cineva sigur?Collapse


 
Ovidiu Martin Jurj
Ovidiu Martin Jurj
Румыния
Local time: 09:43
немецкий => румынский
+ ...
Plăteşti din urmă Dec 8, 2007

La Casa de Pensii se uită la data emiterii autorizaţiei de la Ministerul Justiţiei şi vor declaraţiile 200 începând cu acea dată, cu ştampila Administraţiei Financiare. Dacă ai fost şi angajat în acelaşi timp, pe perioada angajării nu mai plăteşti. Eu am autorizaţia M.J. din februarie 2000, dar nu m-au pus să plătesc din 2000, fiindcă între 2000 şi 2003 am avut şi angajare cu carte de muncă, deci eram concomitent şi angajat (profesor) şi PFA (traducător autorizat), ia... See more
La Casa de Pensii se uită la data emiterii autorizaţiei de la Ministerul Justiţiei şi vor declaraţiile 200 începând cu acea dată, cu ştampila Administraţiei Financiare. Dacă ai fost şi angajat în acelaşi timp, pe perioada angajării nu mai plăteşti. Eu am autorizaţia M.J. din februarie 2000, dar nu m-au pus să plătesc din 2000, fiindcă între 2000 şi 2003 am avut şi angajare cu carte de muncă, deci eram concomitent şi angajat (profesor) şi PFA (traducător autorizat), iar în perioada asta mi-a plătit Academia Navală, deci fostul angajator, contribuţie la Casa de Pensii. În octombrie 2003, am demisionat de la serviciu şi am rămas doar PFA, deci traducător autorizat, deci de atunci încolo nu mi-a mai plătit nimeni Casa de Pensii, iar eu cică aş fi avut obligaţia cf. Legii nr. 19 / 2000 să mi-o plătesc eu, dar nu am aflat asta decât acuma recent. Dar cică te pune să plăteşti numai dacă venitul brut anual depăşeşte 3 salarii medii brute pe economie de la vremea aia. De aia îţi cer declaraţiile 200, unde apare cât venit brut ai făcut. Normal că am depăşit în fiecare an 3 salarii medii brute pe economie. Aşa că m-au pus să plătesc din urmă, dar nu din februarie 2000, de când am autorizaţia M.J., ci numai din octombrie 2003, deci de când sunt numai şi numai PFA. Deci plăteşti din urmă la Casa de Pensii, şi la fel e şi la Casa de Sănătate, dar cu aia nu am avut probleme, fiindcă am ştiut că trebuie să mi-on plătesc eu şi am plătit-o întotdeauna la timp.

Deosebirea între Casa de Pensii şi cea de Sănătate e că la Casa de Pensii plăteşti doar în funcţie de venitul brut de la funcţia de bază, deci dacă eşti şi angajat şi PFA, îţi plăteşte angajatorul Casa de Pensii şi nu mai trebuie să plăteşti şi tu şi pt. PFA; la Casa de Sănătate, îţi ia procent din TOATE sursele de venit, deci dacă eşti şi angajat şi PFA, nu contează că deja îţi plăteşte angajatorul o contribuţie, te obligă să plăteşti şi tu un procent din venitul de PFA, vreo 6 şi ceva la sută parcă e. Şi pensionarii care sunt şi PFA cică plătesc la Casa de Sănătate; e un caz la noi în oraş, omul e pensionar şi e şi traducător autorizat PFA; la pensii nu plăteşte, că e deja pensionar, nu a plătit nici Casa de Sănătate şi i-a venit hârtie să se prezinte la ei că are de plătit. Casa de Sănătate, cel puţin la noi în Constanţa, cred că are colaborare cu Ad. Financiară, altfel de unde să aibă situaţia oamenilor, să le trimită hârţoage acasă? Dar asta zic: măcar Casa de Sănătate te anunţă, spre deosebire de Casa de Pensii, care nu te anunţă nimic şi lasă datoria să se adune cât mai multă. Deci la ambele, şi la pensii, şi la sănătate, dacă nu ai plătit la timp, plăteşti din urmă cât ai de plătit, plus dobânzi şi majorări de întârziere. Deci cu cât te duci mai repede la ei, cu atât mai bine, fiindcă datoria tot creşte în timp.
Collapse


 
Oana Duta
Oana Duta  Identity Verified
Local time: 09:43
английский => румынский
+ ...
mulţumiri Dec 8, 2007

Mulţumesc mult pentru răspuns.

 
Emina Popovici
Emina Popovici  Identity Verified
Швеция
Local time: 08:43
английский => румынский
+ ...
plată sănătate...din nou Dec 10, 2007

Ovidiu, am citit despre păţania ta şi pur şi simplu mă îngrozeşte! E o sumă enormă, bănuiesc că cei de la Pensii îşi freacă deja palmele, normal că le convine să nu înştiinţeze omul, mai bine încasează penalizările şi majorările. Cred că cel mai bine este să faci cum ai spus şi tu, adică să plăteşti cu încetul, începând cu 2008.
Eu am păţit la fel cu cei de la sănătate, dar am avut o sumă mult mai mică, vreo 6 milioane în 2004, când a trebuit sa a
... See more
Ovidiu, am citit despre păţania ta şi pur şi simplu mă îngrozeşte! E o sumă enormă, bănuiesc că cei de la Pensii îşi freacă deja palmele, normal că le convine să nu înştiinţeze omul, mai bine încasează penalizările şi majorările. Cred că cel mai bine este să faci cum ai spus şi tu, adică să plăteşti cu încetul, începând cu 2008.
Eu am păţit la fel cu cei de la sănătate, dar am avut o sumă mult mai mică, vreo 6 milioane în 2004, când a trebuit sa achit pentru cei 3 ani din urmă. Belea mare!
Acum am o altă problemă: eu sunt în Suedia de aproape un an şi înainte de plecare (chiar după sărbătorile de iarnă) nu am avut nici timp şi nici nervi să stau 3-4 ore la coadă ca să mă interesez dacă mai trebuie să plătesc cotizaţia la sănătate sau nu. Din cele citite aici pe forum reiese că în mod normal ar trebui să plătesc, atâta timp cât sunt PFA, indiferent dacă mai sunt sau nu angajată în altă parte.
Înainte să vin aici am încercat să-mi iau acel card de asigurare de sănătate care cică ar fi valabil în toată UE, dar zadarnic...cozile erau prea mari. Deci, după atâţia ani de cotizat nici măcar cu atât nu m-am ales (a trebuit sa-mi fac clasica asigurare la OMNIASIG).
Eu sunt angajată din martie aici în Suedia şi mi-am plătit aici cotizaţia. Am rugat pe cineva de acasă să se intereseze dacă mai trebuie să plătesc şi în România şi tanti de la Casa de sănătate i-a spus că trebuie să le duc dovadă că plătesc în Suedia şi cică nu ar mai trebui să plătesc şi în România din moment ce nu stau în România, deci logic nici nu beneficiez de serviciile de sănătate din România. Oare o fi adevărat?
Pe de altă parte, cardul meu de sănătate emis în Suedia ar trebui să-mi garanteze servicii medicale gratuite în orice ţară din UE inclusiv în România. He he...mă îndoiesc că m-ar lua cineva în serios la spitalul Judeţean din Timişoara...
Acum serios, mai este cineva într-o situaţie similară? Mă gândesc cu groază că în ianuarie, când voi veni acasă, o să am o mare surpriză la nemernicii ăia de la casa de sănătate.
Collapse


 
Dasa Suciu
Dasa Suciu  Identity Verified
Local time: 09:43
английский => румынский
+ ...
Atenţie să nu fim înşelaţi cu legile astea care se tot modifică! Dec 13, 2007

Dragi colegi, şi eu studiez legile care ne privesc de ceva vreme şi am deja dureri de cap.
Cine are curajul să încerce, dau aici o adresă unde se vede că se ţine pasul cu tot felul de modificări peste modificări.

http://www.romleas.ro/

După cum vedeţi, şi în domeniul sănătăţii şi în cel al sistemului de pensii şi alte asigurări sociale, au apărut legi noi:
... See more
Dragi colegi, şi eu studiez legile care ne privesc de ceva vreme şi am deja dureri de cap.
Cine are curajul să încerce, dau aici o adresă unde se vede că se ţine pasul cu tot felul de modificări peste modificări.

http://www.romleas.ro/

După cum vedeţi, şi în domeniul sănătăţii şi în cel al sistemului de pensii şi alte asigurări sociale, au apărut legi noi:

- LEGE nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma in domeniul sanatatii, vechea lege 150/2002 fiind abrogată. Au apărut şi normele metodologice: Ordin Nr. 617 din 13 august 2007.

- LEGE nr. 19 din 17 martie 2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale fiind modificată mai ales de Legea 250/19 iulie 2007.

Sunt surprinsă de atitudinea unora care se consolează cu plata contribuţiilor din două surse de venit. Dragii mei, contribuţiile se plătesc din absolut TOATE sursele de venit, cu o mică excepţie care ne interesează!

Da, există o excepţie strecurată cu atâta delicateţe că abia dacă a fost observată: cei cu venituri din drepturi de proprietate intelectuală, inclusiv drepturi de autor, nu plătesc contribuţiile pentru sănătate şi pensii, dacă plătesc deja din salarii, de exemplu. Nu ştiu cu şomajul cum mai este că nu am avut timp să studiez şi asta.

Am găsit nişte articole din ziare de unde rezultă că această excepţie se datorează scandalului făcut de ziarişii care au, majoritatea, şi venituri din salarii.

Luând în considerare că sunt şi traducători în aceeaşi situaţie cu ziariştii, venituri din salarii şi din drepturi de autor, deci au acest avantaj că plătesc contribuţia doar din salariu, şi, pe de altă parte, sunt traducători care poate câştigă venituri doar din profesii liberale şi salariu, deci sunt în dezavantaj, plătesc contribuţia din ambele venituri, eu văd treaba asta ca pe o discriminare între noi toţi traducătorii.

Noi nu ştim să ne apărăm drepturile. Deci o lege a putut fi modificată pentru ziarişti!!!

Sunt la fel de contrariată ca şi alţi colegi de contribuţia la sănătate. Eu sunt mai în vârstă şi pot să vă spun că am cheltuit mulţi bani prin spitale, clinici, pentru analize care nu se compensează, etc. Nu ni se face nici un fel de tratament preferenţial sau special dacă am plătit mai mult la sănătate. Din contră, a trebuit să îmi plătesc de multe ori medicamentele, fiind chiar internată în spital. Atunci care este avantajul acestei contribuţii mai mari la sănătate? Nu vedeţi ce au făcut cu formularele pentru tratamente în străinătate? Pentru pensii există măcar avantajul unei pensii mai mari!

Iar chestia cu plata din urmă pe 5 ani, mi se pare cea mai mare nesimţire!!!
Atenţie, cei care nu au lucrat de loc, trebuie să plătească doar pentru 6 luni în urmă!
Ăsta este termenul de prescripţie al datornicilor, dar se poate aplica pentru o lege din urmă care a fost abrogată? Aici nu mă pricep de loc. Ar trebui un jurist, avocat, consilier...

Oricum, vechea lege cu sănătatea a fost destul de neclară, au existat multe nelămuriri, pe când asta nouă e foarte clară. Trebuie să plătim! Am uitat să vă spun, are vreo 800 şi ceva de articole! Bineînţeles, nu toate ne interesează. În vechea lege nu era specificat clar că trebuie plătit din toate veniturile sănătatea, dar în asta nouă, e foarte limpede! Oare cei care sunt somaţi să plătească toată contribuţia din ultimii 5 ani plus dobânzi şi majorări, trebuie chiar să plătească, sau este o greşeală? Nu cumva nu degeaba unii jurişti au spus că în cazul salariat + PFA este suficient dacă se plăteşte contribuţia pentru sănătate din venitul salarial? Aşa mi s-a spus şi mie prin 2003. Este vorba de vechea lege din 2002, acum abrogată. Dacă aceasta a fost neclară, şi lumea nu a plătit, acum s-au trezit să ceară din urmă? Aici avem nevoie de un avocat bun! Poate că nici nu suntem obligaţi să plătim!!!

Concluzia este, de ce să plătim atât de mult şi din urmă mai ales, pentru un serviciu de care toată lumea este nemulţumită. Noi să respectăm legea, dar ei nu! Când e vorba de obligaţii toţi trag de noi, în schimb, nimeni nu ne atenţionează că poate avem şi unele drepturi. Doamne fereşte să ajungi în zilele de azi în spital!




[Edited at 2007-12-14 17:36]

[Edited at 2007-12-14 17:55]
Collapse


 
haki
haki
Local time: 09:43
английский => румынский
+ ...
a fi sau a nu fi PFA? Dec 18, 2007

Buna ziua tuturor,

eu lucrez cu contract individual de munca la o firma de avocati, iar zlele trecute am primit autorizatia de traducator de la ministerul justitiei.
am fost azi la tribunalul nou sa ma inregistrez, mi-au spus sa vin joi cu stampila si autorizatia in original......

am sunat la administratia finantelor publice sect 1 de care apartin si mi-au zis sa vin sa dau o declaratie ca nu am avut anul acesta profit...

intrebarea mea este: trebuie
... See more
Buna ziua tuturor,

eu lucrez cu contract individual de munca la o firma de avocati, iar zlele trecute am primit autorizatia de traducator de la ministerul justitiei.
am fost azi la tribunalul nou sa ma inregistrez, mi-au spus sa vin joi cu stampila si autorizatia in original......

am sunat la administratia finantelor publice sect 1 de care apartin si mi-au zis sa vin sa dau o declaratie ca nu am avut anul acesta profit...

intrebarea mea este: trebuie sa ma inscriu ca PFA daca nu intentionez sa fac o afacere din traduceri (momentan) ci doar ocazional voi face traduceri si deci voi rupe chitanta?
Collapse


 
Radu2007
Radu2007
Local time: 09:43
итальянский => румынский
+ ...
@haki Dec 20, 2007

Daca intentionezi sa obti profit in urma traducerilor legalizabile, trebuie sa fi PFA. Cred ca sunt numeroase discutii pe aceasta tema in forumul ProZ. Succes si spor la munca!

 
Dasa Suciu
Dasa Suciu  Identity Verified
Local time: 09:43
английский => румынский
+ ...
Nu mai are nimeni comentarii? Jan 16, 2008

Nu mai are nimeni nimic de zis pe tema asta?

Mai ales despre noile legi menţionate mai sus şi faptul că drepturile de autor sunt scutite de la plata contribuţiilor dacă se plătesc deja contribuţiile din alte venituri cum ar fi salariul sau pfa.

Mie nu îmi este prea clar care traduceri mai intră la drepturi de autor în afară de acelea făcute prin contract de colaborare cu edituri. Logic ar fi că orice traducere care nu este oficială (legalizată) ar trebui
... See more
Nu mai are nimeni nimic de zis pe tema asta?

Mai ales despre noile legi menţionate mai sus şi faptul că drepturile de autor sunt scutite de la plata contribuţiilor dacă se plătesc deja contribuţiile din alte venituri cum ar fi salariul sau pfa.

Mie nu îmi este prea clar care traduceri mai intră la drepturi de autor în afară de acelea făcute prin contract de colaborare cu edituri. Logic ar fi că orice traducere care nu este oficială (legalizată) ar trebui să se încadreze aici cu condiţia să existe un contract încheiat între părţi, conform legii dreptului de autor.

Am înţeles bine?
Collapse


 
Страниц в теме:   < [1 2 3 4 5] >


На этом форуме нет отдельного модератора.
Если вы хотите доложить о нарушении правил сайта или нуждаетесь в помощи, просим связаться с персоналом сайта »


[PFA] contribuţii PFA






TM-Town
Manage your TMs and Terms ... and boost your translation business

Are you ready for something fresh in the industry? TM-Town is a unique new site for you -- the freelance translator -- to store, manage and share translation memories (TMs) and glossaries...and potentially meet new clients on the basis of your prior work.

More info »
Trados Studio 2022 Freelance
The leading translation software used by over 270,000 translators.

Designed with your feedback in mind, Trados Studio 2022 delivers an unrivalled, powerful desktop and cloud solution, empowering you to work in the most efficient and cost-effective way.

More info »